Laboratuvar sistemleri kurulumu üzerine konuşurken bir şekilde konu her zaman döner dolaşır, "Nasıl geçmiş tarihli kayıt girebilirim?" sorusu üzerine odaklanır. Kağıt tabanlı sistem esnek, kağıt tabanlı sistem kolay, kağıt tabanlı sistemde istediğimiz tarihe kayıt girebiliyoruz.
"Hadi canım, hiç GMP ortamında geçmiş tarihli kayıt da girilir miymiş?" demeden önce gelin gerçek hayattan bir örnekleme yapalım.
Selim bir ilaç firmasının kalite kontrol laboratuvarında analist olarak çalışmaktadır. Yöneticisi Selim'e ürün numunelerini teslim eder ve akşama kadar analizlerin tamamlanmasını ister. Selim analizini yapar, ancak analizi bittiğinde ne görsün? En fazla 102 olmasına izin verilen kontrol standardı 103 çıkmıştır. Bu durumda Selim'in omzunda sağ ve sol kulağına fısıldayan iki melek belirir. Sağ omzundaki GMP meleği her şeyi en baştan düzgün şekilde tekrar yapmasını, hatayı kayıtlandırmasını ve çözüm aramasını söyler, sol omzundaki acar analist ise geçmiş tarihli tartım alıp kontrol standardını yeniden hesaplayıp işe devam etmesini, yoksa analizin yetişmeyeceğini söyler. Bu durumda Selim ne yapmalıdır? Selim'in aklında ister istemez başlıktaki soru yankılanmaya başlar: "Nasıl geçmiş tarihli kayıt girebilirim?"
Bu soru sadece Selim'in kafasında değildir, tüm analistlerin ve yöneticilerin kafasında sürekli vardır. Durum böyle olunca da yazılım sistemi kurma konusu dönüp dolaşıp buraya odaklanmakta ve bu sorunun muhataplarından bir tanesi de yazılım sistemi sağlayıcıları olarak biz olmaktayız.
Selim'in soruya bulduğu yanıtı sonraki yazımızda inceleyeceğiz, ancak ben de şu anda size sormak istiyorum, siz Selim'in yerinde olsanız ne yaparsınız? Cevaplarınızı yorumlarda bekliyorum.
Comments